728x90.gif

Borotín

V tomto příspěvku se vydáme k málo známé a přesto velmi pěkné zřícenině gotického hradu Borotín (říká se mu také někdy Starý zámek). Pokud cestujeme autem, do obce stejného názvu se dostaneme snadno. Z hlavní silnice z Tábora na Prahu zahneme v Sudoměřicích u Tábora podle směrovky vlevo a po okresní silnici ujedeme asi 4 km a zaparkujeme v Borotíně. Na obecním náměstíčku najdeme turistický rozcestník a podle směrovky se po modré značce vydáme ke hradu. Značky nás povedou nejprve po místní silnici okolo Borotínského rybníka a u místa, kde rybáři mají silo na krmení pro své kapry, odbočíme po značce vlevo do mírného kopce po asfaltové cestě mezi domky.
Na vršku za posledními domky lesíkem po levé straně, nás modrá značka zavede vlevo na polní cestu, která se vine nejprve mezi loukami a později vede kolem menšího lesíka. Nesmí nás zarazit fakt, že stále žádný hrad nevidíme, značka se sem tam ztrácí a cesta už taky nevypadá, že by po ní někdo někdy chodil. Ale jakmile se otevře pořádný výhled za horizont, spatříme úžasnou scenerii hradní zříceniny, jejíž polorozbořené zdi se zrcadlí ve Starozámeckém rybníku, který je přímo pod hradem. Tato pěší cesta nám dává možnost již v této fázi vytáhnout videokameru a začít natáčet okolní scenerie se zříceninou. Při natáčení si nechte nastaven nulový zoom, jak budete pomalu scházet k rybníku a stále více se ke zřícenině přibližovat, budete mít obrázky stále detailnější. Dole u stavidel rybníka se zastavte na delší čas zkuste si udělat pár různých záběrů využívající odraz zříceniny na vodní hladině, výsledek určitě bude stát za to. V případě, že se na zříceninu vydáte po železnici, tak si lístek koupte do Sudoměřic u Tábora.
Od nádraží pak postupujte po žluté turistické značce směrem na Černý les a od rozcestníku s červenou značkou se vydejte už po červené až ke hradu Borotínu, ke kterému tentokrát přijdete z východní strany a určitě tak nepřehlédnete neuvěřitelné ruiny původního barokního dvorce v blízkosti hradu. Vznik samotného hradu se datuje něco málo před rokem 1356, kdy se poprvé objevila o hradu zmínka v historických pramenech. V roce 1434 byl hrad obléhán táborským vojskem, obléhání odolal a před rokem 1446 byl prodán Janu Malovcovi z Pacova. Další záznamy se o Borotínu objevují až na počátku 17. století, kdy potomek Jana Malovce Pavel hrad prodal Kryštofu Vojkovskému z Milhostic, jehož synové se však zapojili do stavovského povstání, za což jim byl hrad se dvorem vypleněn a vypálen. Po bitvě na Bílé hoře byl Vojkovským hrad s dvorem, městečkem Borotínem, pivovarem a vesnicemi zkonfiskován a prodán  16. března 1623 jako "zámek starý řečený Borotín" Polyxeně Lobkovské z Pernštejna, která připojila Borotín ke svému jistebnickému panství. Po dvou staletích v lobkovickém držení prodal Ferdinand z Lobkovic roku 1829 jistebnické panství podnikateli Janu Nádhernému z Prahy.
Poslední majitel z tohoto průmyslnického rodu byl v polovině 20. století Konstantin svobodný pán Nádherný z Borotína, který po roce 1948 se svými potomky emigroval. I když v průběhu staletí byl hrad necitlivě ničen těžbou kamene pro okolní stavby, ještě stále se dochovala podstatná část hradu, včetně sklepení, která nám dává nejen možnost zajímavého výletu, ale i příležitost natočit či vyfotit na tomto místě mnoho zajímavých záběrů.
Vzhledem k faktu, že zřícenina není moc navštěvována a majitelé se o ní nestarají, je tento objekt s místním okolím vhodný i pro amatérské tvůrce k natočení zajímavých epizod do svých filmů. O atraktivitě místní scenerie svědčí i fakt, že se zřícenina hradu Borotín objevila v české pohádce natočené v roce 1976 Honza málem králem.


Zobrazit místo Borotín na větší mapě

Žádné komentáře: